De siste dagene har jeg brukt i kontemplasjon over det dype feminine mye på grunn av de komplekse historier menn og kvinner bærer i seg.

Mange kvinner har mistet kontakten med seg selv og sitt indre feminine vesen. Det feminine ble demonisert i myten med Lillith en gang for lenge siden da kulturen gikk fra en moderreligiøs, naturreligiøs holdning, til en faderorientert, himmelorientert søken.

Lilith var den vanskelige kvinnen som krevde likeverd og respekt. Hun er den sterke kvinnen med en ekstatisk seksualitet. Den tantriske kvinnen som kan få orgasmiske opplevelser med livet bare gjennom å være. Hun er i kontakt med shakti, det dansende, levende energifelt som forbinder alt. Derfor har Lilith blitt projisert på som en heks. Hun vet hva som foregår i feltet og er naturlig klarsynt. Det skal man jo helst ikke være.

Lilith var Adams første kone, før Eva. Hun kom ikke fra ribbeina til Adam, men var skapt på lik linje som Adam, og hun forlot han fordi hun nektet å adlyde han. Høres ut som en klassisk moderne kvinne.
Siden ble hun demonisert og gjort til ett nattvesen. Hun gikk ut av Edens hage og kom aldri tilbake. (Vi skal huske at dette har ikke med menn og kvinner å gjøre, men med maskulin og feminin energi, vertikal og horisontal)

Den mørke siden av Lilith er den gleden kvinner og menn kan oppleve ved å være en seksuell fristerinne eller frister. Det er seksuell magi brukt feil og brukt farlig. Å bli fanget der er det letteste som finnes og glamoren som omgir pasjon og lidenskap spilles på i stor skala. Mange kvinner henter energi fra menn på denne måten. Det feminine søker hele tiden forbindelse til noe. Det maskuline vil skape beskyttelse og temme dette aspektet av det feminine, men det er ikke sikkert kvinnen gir seg hen til mannen. Mønsteret av å være litt singel oppe i hodet fortsetter på en eller annen måte.
Lengselen etter den intense union kan gjøre at ekteskapet ser ut som en kjedelig have og ikke den oasen det skulle være. Mannen har også sine utfordringer med sin indre Lilith og vil heller ikke aksepteterer “reglene”. Slik fortsetter misbruket av seksualkraften. De mektige tankemønstre skapt rundt seksualitet er en vill kraft som de færreste klarer å temme, noe vi ser på pornoindustrien idag og de mange som sliter med sexavhengighet. Vi kan heller ikke kaste Lilith ut i mørket , som blir gjort der mennesker undertrykker sin seksualitet. Da slår hun tilbake med voldsom kraft og “stjeler barn om natten” som myten forteller. Selve resultatet av skaperkraften blir fanget da.

Symbolet “demon” som blir brukt i Lilith myten fra Hebraisk, forsøker å vise at det lys som finnes på høyere plan ikke når inn til materien og opplevelsen av å være adskilt fører til dette mønsteret av besettelser fra de lavere plan.

En ekstatisk kvinne har derimot den indre union mellom feminin og maskulin energi oppe og går, og vil derfor være i stand til å ha en helt annen frihet enn akkurat dette aspektet av det feminine viser.

Men Lilith var sint på menn. Sint på skaperverket og alle reglene. Det er sinnet som kjennetegner henne. “Ikke pokker om du skal være på toppen” – sinnet. “ikke kom her og ta meg for gitt”-sinnet. Og sorgen over å være adskilt fra sitt lys. Hun vil gjerne være i union, men nekter samtidig fordi hun er redd for å bli undertrykket eller nektet sitt egentlige uttrykk. Den ville seksuelle energi har også en tendens til å sovne i langvarige forhold, og det er noe Lilith neppe vil gi slipp på.

Så har du noen intense dager hvor du kjenner på mørkere aspekter av din egen psyke, knyttet opp til forhold og seksualitet, intimitet og likeverd, så har Lilith sluppet løs igjen der hun surfer på nodeaksen.

(takk til Mona Hauglid for lån av bakgrunnsfoto)