I dag er det vårjevndøgn og solen går inn i Værens tegn. Det spirer overalt og mange kjenner at våren endelig er her. Væren representerer ulike aspekter av arketypen Mars, tidligere best kjent som krigsgud. Men i likhet med alt som spretter frem om våren, er denne arketypen ett symbol på vitalitet og tiltak. Dens funksjon er handlekraft og viser vår evne til å få ting til å skje.

Værens tegn heter Aries på engelsk og kommer fra den greske guden Ares. Han er en gigantisk hissigpropp kjent for sitt fargerike temperament, evne til å formere seg og sin stadige opptreden i krigssoner. Senere ble Ares til den romerske guden Mars, som også har gitt navn til Værens måned.

Dette var en mer sivilisert kar, men allikevel assosiert med instinkt, initiativ, lederskap og erobring. Og ikke minst evne til å dyrke jorden og beskytte livet gjennom aktiv deltagelse. Mars sultet ikke foran kjøleskapet! Hans sønner, Romulus og Remus, var inspirasjon til navnet på byen vi kjenner som Roma. Dermed var romerne ansett som “sønner av Mars”. Med krigsguden Mars som sitt ideal var det kanskje ikke så rart at Roma ble ett imperie av dimensjoner. Han stoppet ikke for noen.

Fra ett astrologisk perspektiv anser man tegnet Væren og dens ledende planet Mars som en refleksjon av den egenskapen i oss alle. Historisk har vi mye krig i blodet. Selv om vi lever i de fredeligste tider noensinne, er konflikt og krig endel av livet. Mars er den instinktive siden i oss og kan i sin mest fundamentale form vise det grunnleggende behovet du og jeg har for å overleve mot alle odds. Det en drivkraft som av og til mangler sosial bevissthet. Dermed har Væren rykte på seg å være impulsiv, si det som det er og ha litt trøbbel med å høre hva andre egentlig sier. 

Jeg liker å se på Væren som den første spiren. Den mangler solid rotfeste, er lett å nappe opp og har ikke enda blitt en blomst. Sårbar, men allikevel modig nok til å bryte ut av frøet og bevege seg mot lyset. Når Væren kommer på ting så sier de det før de har tenkt seg om. Slike uferdige ideer er veldig følsomme, de kan lett ødelegges av motstand, lik den sårbare spiren. Kanskje ikke rart at Væren kan være litt defensiv fra tid til annen. Værens syklus sammenfaller med trassalderen, hvor barnet går fra å være enkle å styre til å bli helt umulige å kontrollere. De vil gjøre det selv.

Siden Væren er veldig følsom for urettferdighet, så skal jeg nevne ett viktig prinsipp astrologer jobber etter. Vi har alle Værens tegn og planeten Mars plassert ett eller annet sted i vårt fødselskart. Det kan gjøre oss til Værer og krigsguder alle som en fra tid til annen, selv om det ikke er synlig for omverdenen. De fleste liker ikke den siden av seg selv. Sinne kan få oss til å miste klarhet og det kan være traumatisk å ende opp i en krangel hvor man til slutt har glemt hva man var uenige om.

Det finnes de som klarer å finne balanse og skape gode kompromisser, men konflikter kommer ikke av seg selv. De har rot i hvordan vi oppfatter og lever i balanse med menneskene og systemet rundt oss. Er noe ute av balanse, må vi kjempe for å få den tilbake. Væren er derfor assosiert med det vi kan kalle individualisering. Instinktet forteller deg at nok er nok og at en mer autentisk del av deg er i ferd med å våkne. Du begynner å sette grenser ved å definere hvilke regler som skal være i livet. Væren er dermed også aktivisten, engasjert i sin egen skjebne.

Siden Mars er hovedperson i det kosmiske drama denne måneden, er det ikke utenkelig at livet gir deg noen utfordringer. Du kan måtte ta raske avgjørelser, stole på instinktet eller ta en sjanse. Det er bare å gjøre det! Det kan også hende at du blir nødt til å ta den konflikten som du har utsatt en stund. Mulig du har klart å kontrollere deg til nå, men dersom du har lagret mye frustrasjon er det omtrent som å riste en cola og så åpne den. Det er derfor det er så utrolig farlig å lagre følelser som har fått etablere seg. Sitter de fast, så må de før eller siden ut, uansett hvor mye du ønsker at problemene bare skal fordufte av seg selv.

Om du føler at det stormer rundt deg og at folk blir lett opprørte, se for deg at du er øyet midt i stormen og lag avstand. Med stress kommer ulykke lettere snikende. Føler vi at vi ikke har tid til å fullføre setningene, skaper vi rom for at feil kan oppstå på grunn av misforståelser, krangler og skader.

Væren er også ett tegn som kan oppfatte livet litt som, «enten er du med meg, eller så er du mot meg». Den kan ha trøbbel med å se nyansene og trekker raske konklusjoner. Derfor kan det også lønne seg å puste godt inn og puste helt ut. Kanskje det kan hjelpe deg til å til å få et klarere bilde av situasjonen du er i. Under sterke Mars innflytelser er det viktig at du velger dine kamper med omhu. Tiden rundt 14 april kan være spesielt reaktiv.

Væren er det astrologer kaller ett ildtegn og har stort sett mye energi. Den får ting til å skje, hvilket er fint. Men skjer det for mye på en gang, er det lett å brenne seg fullstendig ut. Det til tross for at Væren selv mener den er helt uovervinnelig. Ta deg derfor en pause i ny og ne. La ingenting være planen din to ganger i uken. Hvis ikke vil du løpe selv om du sover og våkne mer sliten enn da du gikk til sengs.

Men la det ikke være tvil, du kommer definitivt til å få gjort mye denne måneden. Kanskje mer enn du tror du har tid til, takket være kompromissløs prioritering, Værens absolutte gave til mennesket. Det er du som er sjåføren og bestemmer kursen. Fantastisk!